Een simpel cadeau is vaak net zo leuk

Een tv voor op de slaapkamer? Een nieuwe iPad? Tegenwoordig lijkt het nauwelijks meer vreemd als kinderen dit van hun ouders krijgen. Een aantal jaren geleden kreeg een kind misschien een nieuwe fiets voor de verjaardag, tegenwoordig moet alles groter en duurder. Op je twaalfde jaar een nieuwe Samsung Galaxy S met Sinterklaas lijkt bijna normaal. Maar komt deze verwennerij de opvoeding van het kind ten goede? Leren ze zo met geld om te gaan of nemen ze dure spullen voor lief? Wat voor cadeaus zijn gepast voor jonge kinderen? Een goedbedoeld advies.

cadeaus-opvoeden-grootenklein

Kinderen worden graag verwend en als ouder is er niets mooier dan je kind gelukkig zien. Maar al die dure cadeaus zijn niet erg bevorderend voor het waardebesef van het kind. Door kinderen niet teveel te verwennen zullen ze later beter met hun geld om kunnen gaan. Door kinderen zakgeld te geven, weten ze dat sparen loont. Laat ze een kalender maken en aftellen tot ze het speelgoed kunnen kopen dat ze willen hebben. Als het eindelijk zover is, zal het besef van waarde meer aanwezig zijn dan wanneer je als ouder financieel bijspringt.

Cadeautjes geven is een leuk gebaar en dat mag ook af en toe. Overdrijf alleen niet. Waarom niet een autootje van hout voor een jong kind? Het is warm en steviger dan plastic, dus het gaat een tijd mee. En als je kind overal snel op uitgekeken is, kun je het beste kiezen voor een leuk, goedkoop stuk speelgoed, dan een duur apparaat dat twee keer wordt gebruikt. Onthoud: een beetje verwennen mag, maar overdrijf het niet. Daar heeft het kind (later) het meest aan. Erkend specialist op het gebied van opvoeden, Tischa Neve, erkend dit. Het gebruik van positiviteit en humor vormen de basis van een juiste opvoeding. Een kind reageert sterk op emotie, en bij positieve uitingen zal hij of zij ook positieve energie teruggeven. Dat blijft de essentie van de juiste omgang met kinderen.

 

Tags: , , ,

 

Meer Berichten in Blog